Routebeschrijvingen 2018

Dinsdag 10 juli 2018

40 en 65 kilometer

Op deze eerste dag van de fietsvierdaagse gaan we naar het noorden. Na het verlaten van Drunen fietsen we over de Zeedijk richting de Bergsche Maas.

De zeedijk is aangelegd na de Sint-Elisabethsvloed van 1421, en moest het land beschermen tegen het Maaswater. De wielen langs de dijk getuigen nog steeds van de vele overstromingen die in de loop der eeuwen hebben plaatsgevonden.

De routes splitsen zich af ter hoogte van het veer  “Waalwijk-Drongelen” , om in Genderen weer bij elkaar te komen. In Heusden komen we bij de stempelpost . Vervolgens leidt de route door Hedikhuizen, Haarsteeg en Elshout , om uiteindelijk te eindigen in Drunen.

65 kilometer

Na de afsplitsing fietsen we ten zuiden van de Bergsche Maas richting Dussen waar de stempelpost is ingericht. In Dussen bevindt zich Kasteel Dussen.

Het huidige kasteel is een door een brede slotgracht omringd bakstenen gebouw uit 1474 met oudere delen. Het bestaat uit drie woonvleugels om een binnenplaats, aan de noordzijde afgesloten door een toegangspoort tussen twee zware halfronde torens.

Na het stempelen fietsen we verder door het land van Heusden en Altena naar Genderen waar de route aansluit op die van de 40 km.

 

Woensdag 11 juli 2018

40 en 65 kilometer

Vandaag gaat de route in oostelijke richting.

Via de Heidijk fietsen we langs Vlijmen richting ’s Hertogenbosch. In ‘s Hertogenbosch rijden we over de oude stadswal met aan de rechter zijde een prachtig uitzicht op het natuurgebied “het Bossche Broek”, de oude stadsgracht en riviertje de Dommel. We passeren Bastion Vugt en Bastion Oranje.

Bastion Oranje is een verdedigingswerk aan de stadsmuren van 's-Hertogenbosch. De naam is te danken aan het gegeven, dat dit bastion gebouwd werd in opdracht van de Staatse overheid. Dit was in 1634. Dit Bastion werd aan de omwalling toegevoegd, omdat de afstand tussen Bastion Vught en Bastion Baselaar te groot was. Bastion Vught lag bij de Vughterpoort, waar nu het Wilhelminaplein ligt. Bastion Baselaar lag aan de huidige Hekellaan, waar nu een parkeerterrein ligt. Bastion Oranje lag ongeveer halverwege en had een prima schootsveld op Het Bossche Broek.

Bastion Oranje werd tegen de wal en de restanten van de middeleeuwse stadmuur gebouwd. Een muurtoren werd uitgebouwd tot een hol bastion. Dit hield in, dat er binnen in het bastion een waterpartij was. Als ze er al doorheen kwamen, moesten ze nog het water overwinnen.

Het bastion verloor in 1874 de verdedigingsfunctie door de Vestingwet. De muren van het bastion hielden wel de waterkerende functie. Deze rol vervult het nu nog steeds.

In 2009 is op het op het bastion gesitueerde informatiecentrum 'Bastionder' geopend. Hier kan men meer te weten komen over de geschiedenis van de Bossche vestingwerken. Ook ligt hier het gerestaureerde kanon Boze Griet.

Vervolgens rijden we langs de Zuid-Willemsvaart richting Den Dungen waar de controlepost is voorzien. Daarna fietsen we weer richting ’s-Hertogenbosch en steken bij Vught de Dommel over. Langs het Drongelens Kanaal komen we weer snel in Drunen.

65 kilometer

De 65 km-route steekt bij de Dungense brug de Zuid-Willemsvaart over naar de controlepost in Berlicum. Na de pauze fietsen we door de Heeswijkse bossen en zien we kasteel Heeswijk liggen. Bij Middelrode steken we de Zuid-Willemsvaart weer over en komt de tweede controlepost al snel in zicht.

 

Donderdag 12 juli 2018

40 en 65 kilometer

Op de derde dag van deze fietsvierdaagse gaan we naar het bosrijke zuiden.

Vanaf Giersbergen fietsen we door de Loonse- en Drunense Duinen richting Biezenmortel.

Biezenmortel kent enkele monumentale boerderijen, en voorts het Kapucijnenklooster met de Sint-Jozefkerk en een aantal gebouwen van Huize Assisië met landgoed en park.

Vanuit Biezenmortel gaat de route via landelijke weggetjes naar Haaren. Net buiten Haaren splitsen de beide afstanden en wordt de controlepost bereikt.

Na de pauze in Haaren fietsen we richting Vught, waar u een bezoek kunt brengen aan IJsboerderij Vught. Daarna fietsen we langs de IJzeren Man naar Cromvoirt.

De naam Cromvoirt bestaat uit de delen Crom en Voirt. Dit laatste betekent een doorwaadbare plaats in een rivier of stroom (waarschijnlijk de door Cromvoirt stromende Zandleij). In combinatie met Crom wordt de betekenis: Doorwaadbare plaats bij de kromming van een rivier of stroom!

Na Cromvoirt gaat de tocht via De Zeeg en de Heidijk weer naar Drunen.

65 kilometer

Na de splitsing fietsen we naar Oisterwijk. Daarna loopt de route door de bossen en langs de vennen in de omgeving van Oisterwijk. Midden in het bos is de eerste controlepost voor de 65 kilometer-rijders ingericht. Na het verlaten van deze prachtige omgeving fietsen we langs kasteel Nemelaar waarna we snel aansluiten bij de route van 40 kilometer.

Vrijdag 13 juli 2018

40 en 65 kilometer

Op de laatste dag van de 34e Drunense Fietsvierdaagse gaan we naar het westen.

Via Elshout fietsen we naar Waalwijk en vervolgens richting Sprang-Capelle, waar de splitsing van de routes plaatsvindt. De 40 km route gaat langs de Efteling naar Loon op Zand. Vanaf hier fietsen we door de Loonse en Drunense Duinen naar de controlepost in de omgeving van Udenhout.

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een natuurgebied van ruim 3500 hectare en is sinds 2002 een nationaal park. Het park is enerzijds grotendeels een afwisseling van droge zandverstuivingen en naaldbos, maar ook de uitgestrekte beekdalzone van de Zandleij hoort erbij. Hier ligt met name het natuurgebied De Brand bij Udenhout, met zijn afwisseling van hakhoutbossen, natte weilanden en moerasruigtes.Het stuifzandgebied is in de late middeleeuwen ontstaan. Het bestaat uit een hoger wat ruig en zanderig middengebied met een iets vruchtbaardere maar toch nog schrale rand eromheen. Tot aan de late middeleeuwen kon het gebied bescheiden boerengemeenschappen voeden, maar in die tijd van betrekkelijke welvaart nam de bevolkingsdruk zo toe dat de kringloop in het gebied door overbegrazing en te vaak plaggen van de heide fataal werd verstoord en een steeds groter wordende woestenij ontstond.

Vervolgens fietsen we verder door de Loonse- en Drunense Duinen richting Drunen. Hier kunt u uw welverdiende medaille in ontvangst nemen.

65 kilometer

Na de afsplitsing met de 40 kilometer-route fietsen we via Sprang-Capelle naar Waspik. Langs de jachthaven Scharloo leidt de route naar Raamsdonk waar de controlepost is ingericht. Daarna fietsen we langs Waspik en Vaart naar De Moer. Door het natuurgebied Huis ter Heide komen we in Loon op Zand weer op de 40 kilometer-route.