Routebeschrijvingen 2017

Dinsdag 18 juli 2017

40 en 65 kilometer

De eerste kilometers van deze fietsvierdaagse fietsen we over de Heidijk richting Vlijmen. Bij Vlijmen komen we langs een uitkijkpunt waar we uitzicht hebben op het recent aangelegde natuurgebied “Blues in the Marshes”.

Bij het uitkijkpunt zijn het heden en verleden met elkaar verbonden. De vorm van het uitzichtpunt, een turfschip, herinnert aan de Loonse-turfvaart onder aan de dijk. Langs deze vaart werd turf van Kaatsheuvel naar Den Bosch vervoerd als energiebron voor haar inwoners. Turf was gedurende ruim twee eeuwen de belangrijkste energiebron voor de stad. Eind zestiende eeuw, tijdens de hoogtijdagen van ’s-Hertogenbosch, voeren er jaarlijks 1.500 à 2.000 platbodemvaartuigen, de zogenoemde turfpleiten, naar de stad.

Vervolgens fietsen we langs het Engelermeer richting ’s-Hertogenbosch. Via een groene strook met een prachtig fietspad doorkruisen we de stad ’s-Hertogenbosch waarna  we al snel de pauze in Oud-Empel bereiken. Na de welverdiende rust fietsen we verder langs de Maas. Net voorbij Hedikhuizen kunnen we een bezoek brengen aan een biologische varkensboerderij. Vervolgens bereiken we  via Elshout al snel ons eindpunt in Drunen.

65 kilometer

Na het doorkruisen van ’s-Hertogenbosch fietsen we langs het Maxima Kanaal richting den Dungen, waar de eerste controlepost is ingericht. Vervolgens fietsen we via de Hooidonksedijk en langs  de Zuid-Willemsvaart naar Berlicum. Door de bosrijke omgeving van Vinkel en Kruisstraat gaan we naar Rosmalen waar we weer aansluiten bij de route van 40 kilometer.

 

Woensdag 19 juli 2017

40 en 65 kilometer

Op deze tweede dag van de fietsvierdaagse gaan we naar het noorden. Na het verlaten van Drunen fietsen we richting vlijmen, waar we langs de Sint-Jan Geboortekerk fietsen.

De Sint-Jan Geboortekerk werd gebouwd van 1864 tot 1866, en werd in 1866 ingewijd. Het is een driebeukige kruisbasiliek met een toren, welke vier geledingen omvat. Voor de kerk staat een Heilig Hartbeeld uit 1922. De kerk en het beeld hebben de status van rijksmonument.

Na het verlaten van Vlijmen fietsen we naar Engelen waar de route van 65 kilometer afsplitst om in de omgeving van Heusden weer in te voegen. In Heusden komen we bij de stempelpost. Vervolgens leidt de route door Herpt richting Elshout, waar we door natuurgebied de Hooibroeken fietsen.

Na het passeren van Elshout zijn we weer snel in Drunen

65 kilometer

Nadat we de route van 45 kilometer hebben verlaten steken we bij Hedel de Bergsche Maas over. Vervolgens zijn we snel bij de eerste stempelpost van vandaag.

Na te hebben gestempeld fietsen we door Kerkwijk en Delwijnen. Deze dorpen zijn gebouwd op een stroomrug die door het midden van de Bommelerwaard loopt.

Een stroomrug is een oeverwal langs een verdwenen rivierloop, in dit geval het riviertje de Alm, die zich kenmerkt door zijn van nature gevormde verhoogde ligging.

Vervolgens steken we wederom de Bergsche Maas over. Nu niet met een brug, maar met een veerpontje. Vervolgens sluiten we weer snel aan bij 40 kilometer route.

 

Donderdag 20 juli 2017

40 en 65 kilometer

Vandaag gaan we richting het zuidwesten. Eerst fietsen we over de Heidijk langs Drunen. Vervolgens doorkruisen we het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Dit natuurgebied is vooral bekend vanwege het stuifzand.

Het stuifzandgebied is in de late middeleeuwen ontstaan. Het bestaat uit een hoger wat ruig en zanderig middengebied met een iets vruchtbaardere maar toch nog schrale rand eromheen. Tot aan de late middeleeuwen kon het gebied bescheiden boerengemeenschappen voeden, maar in die tijd van betrekkelijke welvaart nam de bevolkingsdruk zo toe dat de kringloop in het gebied door overbegrazing en te vaak plaggen van de heide fataal werd verstoord en een steeds groter wordende woestenij ontstond. De zandbodem kwam op steeds grotere plekken bloot te liggen, waardoor het losse zand door de wind kon verstuiven. Vanaf de 14e eeuw werden er eiken geplant in een poging het stuifzand te keren en in de 18e en 19e eeuw probeerde men het met dennen en helmgras. Tegenwoordig is het gebied stabiel en worden er zelfs bomen gekapt om dit voor Noord-Europa uitzonderlijk grote stuifzand-landschap in stand te houden.

In Loon op Zand komen we bij de eerste controlepost. Vervolgens fietsen we via Kaatsheuvel naar Waalwijk. Daarna komen we in Elshout waar we een bezoek kunnen brengen aan wijndomein Woutherushof.  Daarna komen we snel bij het eindpunt in Drunen.

65 kilometer

Tussen Kaatsheuvel en Waalwijk verlaten we de route van 40 km. Via Sprang-Capelle, Kaatsheuvel en Waspik fietsen we in westelijke richting. Vervolgens nemen we het fietspad lang de Donge richting Raamsdonk, waar we de tweede controlepost van vandaag vinden.  Vervolgens fietsen we in oostelijke richting. We doorkruisen Waalwijk via het Halve Zolenpad en voegen dan weer in op de route van 40 km.

 

Vrijdag 21 juli 2017

40 en 65 kilometer

De  laatste dag van deze 33e Drunense Fietsvierdaagse is al weer aangebroken. Vandaag fietsen we traditiegetrouw richting het bosrijke zuiden.

Nadat we het park verlaten hebben komen we al snel langs de winkel van de hoofdsponsor van deze fietsvierdaagse: Van Asten Rijwielen. We fietsen in zuidelijke richting naar de kleinste kern binnen de gemeente: Giersbergen met zijn karakteristieke dorpspomp.

Giersbergen is een gehucht ten zuiden van Drunen. Het heeft ongeveer 30 inwoners en ligt aan de noordzijde van het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. In 1951 krijgt Giersbergen een dorpspomp. Deze voorziet het gehucht van bluswater en zijn inwoners van was- en drinkwater. Vijf jaar later wordt Giersbergen aangesloten op het elektriciteitsnet. Handige inwoners weten hiermee boerderijen al vanaf de dorpspomp te voorzien van stromend water. In 1965 volgt de aansluiting op het waterleidingnet.

Via de fietspad door de Loonse en Drunense Duinen fietsen we via Udenhout en langs Oisterwijk naar de controlepost in Haaren. Vervolgens gaan we via de bosrijke omgeving van Helvoirt richting Drunen. Hier kunt u uw welverdiende medaille in ontvangst nemen.

65 kilometer

In de omgeving van Oisterwijk verlaten we de route van 40 km om een prachtige lus door de bossen en langs de vennen bij Oisterwijk te maken. De pauzeplaats van vandaag ligt ook middenin dit bosgebied. Na de pauze fietsen we door De Kampina. Als we dit natuurgebied doorkruist hebben bereiken we al snel de tweede controlepost in Haaren. Daar sluiten we ook weer aan bij de route van 40 kilometer.

De eerste kilometers van deze fietsvierdaagse fietsen we over de Heidijk richting Vlijmen. Bij Vlijmen komen we langs een uitkijkpunt waar we uitzicht hebben op het recent aangelegde natuurgebied “Blues in the Marshes”.